Історія появи ноутбука.

Хто винайшов комп’ютер? Комп’ютер не є винаходом однієї людини. Він увібрав у собі ідеї та технічні рішення багатьох вчених та інженерів. У процесі розвитку обчислювальна техніка ставала дедалі досконалішою. Цей процес продовжується і в наш час.

Перший мобільний комп’ютер, спроектований Адамом Осборном спеціально для роботи в поїздках, називався Osborne 1 був представлений в 1981 р.

Адам Осборн, який встиг стати відомим інженером завдяки своїм зусиллям з розробки першого мікропроцесора Intel 4004, заснував компанію Osborne Computer Corporation.

У 1982 році компанія Epson випустила перший у світі ноутбук, оснащений РК-дисплеєм. Epson HX-20 був двопроцесорною системою (Hitachi 6301), важив трохи більше півтора кілограма, мав послідовний порт та вбудований стрічковий накопичувач. Монохромний РК-дисплей відбив чотири рядки тексту по 20 символів у кожному. У ПЗУ Epson HX-20 було записано Microsoft BASIC.

Слід зазначити, що згодом Compaq, IBM та інші виробники комп’ютерної техніки багато в чому повторювали вдалу конструкцію Адама Осборна.

У 1984 році компанія Commodore Computes розробила перший ноутбук, оснащений кольоровим екраном. Commodore SX-64 мав форму валізи, важив близько восьми кілограмів та коштував 1000 доларів. Машина виглядала дуже вражаюче для свого часу: п’ятидюймовий кольоровий екран, що підтримує в графічному режимі роздільну здатність 320х200 пікселів; інтерфейси S-Video та RCA; триканальний звуковий контролер та два порти для підключення ігрових маніпуляторів

У 1986 році компанія IBM представила публіці свій перший лептоп, побудований на базі процесора Intel – IBM Convertible PC. Маса цієї машини складала п’ять з половиною кілограмів, вона мала п’ятимегагерцевий процесор Intel 8088 і великий для свого часу обсяг оперативної пам’яті – 256 кілобайт.

1990 рік — початок нового витка історії проектування мобільних комп’ютерів. Саме тоді компанією Intel був представлений перший мікропроцесор, призначений спеціально для побудови таких систем. Intel 80386 SL містив архітектурне рішення для управління енергоспоживанням та ознаменував собою народження концепції програмної сумісності.

Поява мобільних версій мікропроцесорів Intel 80486 та Intel Pentium у 1995 році, широке використання в мобільних комп’ютерах кольорових РК-екранів, акумуляторних батарей, які забезпечують можливість безперебійної роботи машини протягом трьох годин.

Швидко вдосконалювалися також технології РК-дисплеїв, в результаті екрани почали ставати набагато тоншими і яскравішими, підвищився їхній дозвіл, знизилося енергоспоживання.

У 2000 році у світі було продано близько 18 млн ноутбуків

Наші великі друзі - наркологічні клініки Віта Код